Fructele și legumele, benefice pentru sănătate, dar și pentru buget: de ce ar trebui să fie gratuite

de: Iulia Kelt
21 07. 2023

Consumul de fructe și legume ar putea să genereze economii de cel puțin 40 de miliarde de dolari la costurile de asistență medicală doar în Statele Unite, conform cercetătorilor de la universitatea Tufts, într-un nou studiu publicat recent

Aceștia au simulat implementarea unui program național care ar oferi fructe și legume gratuite sau la preț redus pacienților cu diabet.

Ce au descoperit cercetătorii, în cadrul unui nou studiu

Astfel, cercetătorii au descoperit că programele de prescriere a fructelor și legumelor pentru pacienții cu diabet ar putea economisi miliarde de dolari în costuri de sănătate.

Modelul testat a proiectat, de asemenea, reduceri semnificative în privința ratelor naționale ale bolilor cardiovasculare și ale costurilor de asistență medicală asociate.

În mod obișnuit, în Statele Unite, un pacient cu o afecțiune legată de alimentație poate vizita un furnizor de servicii medicale participant pentru a primi vouchere sau carduri electronice, care pot fi folosite pentru a obține fructe și legume gratuite sau la preț redus, livrate la domiciliul pacientului.

În timp ce prescrierea de fructe și legume aduce beneficii definibile pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea controlului glicemiei, a greutății corporale și a tensiunii arteriale, efectele pe termen lung ale acestei strategii, în cazul în care ar fi implementată la nivel național, nu au fost investigate până la acest studiu.

Analiza a estimat că un program național care să prescrie produse alimentare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, diagnosticate cu diabet, ar putea preveni 296.000 de cazuri de boli cardiovasculare, precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

S-a estimat că, prin aceste plusuri, în materie de sănătate, beneficiile ar permite, de asemenea, economisirea a 39,6 miliarde de dolari în cheltuieli de sănătate și a 4,8 miliarde de dolari reflectați în costuri de productivitate.

Implementarea programului la nivel național ar costa Statele Unite 44,3 miliarde de dolari, incluzând toate cheltuielile pentru depistarea pacienților, furnizarea de educație alimentară și nutrițională și administrarea necesară a proiectului.